El procés participatiu previ a la redacció del Pla director urbanístic (PDU) del Parc de l’Agulla, situat entre Manresa i Sant Fruitós de Bages, ha recollit 75 aportacions i suggeriments de 710 persones, tant individuals com representants d’associacions, ajuntaments i entitats, que s’han presentat avui en un acte al Palau Firal de Manresa. Aquestes aportacions, que han permès copsar les inquietuds i prioritats del territori, es tindran en compte ara a l’hora de redactar el document.
El PDU és un instrument de planificació supramunicipal, que dotarà els dos municipis d’un marc urbanístic i territorial conjunt per tal d’ordenar i ampliar el parc d’una manera ambientalment coherent, ajustada a les necessitats de les persones que l’utilitzen i interconnectada correctament amb els nuclis urbans que l’envolten, especialment els de Manresa i Sant Fruitós de Bages.
El procés participatiu va ser impulsat pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, conjuntament amb el Consorci urbanístic de l’Agulla i els ajuntaments de Manresa i de Sant Fruitós de Bages. Els seus objectius eren detectar les necessitats de la ciutadania i copsar la seva opinió sobre el paper i el disseny que hauria de tenir aquest gran espai obert i de lleure. Tots els suggeriments rebuts serviran per ajudar a redactar el PDU que es porti a aprovació inicial, al mateix temps que el procés serveix també per fer pedagogia sobre què són els plans directors urbanístics i l’abast que tenen.
Concretament, aquest nou Pla delimitarà amb detall els espais oberts; precisarà el desenvolupament urbanístic de cada municipi; identificarà els equipaments existents i reservarà el sòl necessari per als nous; incrementarà la protecció d’espais d’interès natural i de connectors, i millorarà la conservació dels recursos hídrics. Finalment, també farà compatible la qualitat del paisatge i del patrimoni cultural amb el seu ús públic i turístic.
Més de 700 participants
El procés participatiu es va iniciar amb dues sessions informatives els dies 10 i 17 de novembre de 2021 al Palau Firal de Manresa. Posteriorment, els dissabtes 20 i 27 de novembre, van tenir lloc dues passejades participatives pel Parc de l’Agulla que van servir per recollir les percepcions i opinions de les persones usuàries de l’espai. La darrera de les sessions obertes va ser el taller presencial del dia 1 de desembre.
En paral·lel a totes aquestes trobades, es va impulsar un treball amb els principals centres educatius implicats per donar veu a la gent jove, i ampliar així els punts de vista recollits. A més de les sessions presencials, el debat ha estat obert fins el 22 de desembre de 2021 al portal participa.gencat.cat, on les persones interessades han pogut visionar les sessions presencials gravades i fer les seves pròpies aportacions en línia. Així, s’han recollit 75 aportacions de 710 persones pels diferents canals del procés participatiu.