L’Ajuntament de Manresa ha aconseguit, per desè any consecutiu, el màxim nivell de transparència, el 100%. Així ho acredita l’obtenció del Segell Infoparticipa, un guardó atorgat pel grup de recerca Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que reconeix la transparència informativa de les webs de les institucions.
El lliurament dels guardons es va fer dimarts passat a la sala d’actes del Rectorat de la UAB. En representació de l’Ajuntament de Manresa, va recollir el segell la regidora de Recursos Humans i Govern Obert, Montserrat Clotet Masana. L’acte va ser presidit pel rector de la UAB, Javier Lafuente, i va ser conduït per la periodista Núria de José Gomar.
Els parlaments van anar a càrrec del doctor Armand Balsebre, catedràtic i director del Grup d'Investigació ComSET de la Universitat Autònoma de Barcelona i el doctor Juan Luis Manfredi Sánchez, periodista, catedràtic Príncipe de Asturias a Georgetown University i catedràtic d'Estudis Internacionals a la Universitat de Castella-La Manxa, que va pronunciar la conferència: "Ciutadania informada. Nous reptes de la transparència i el retiment de comptes".
El ComSET estudia un total de 52 indicadors a les webs institucionals, que estan basats en la Llei de Transparència del 2013 i que analitzen si s’ofereix informació dels representants polítics, de l'acció de govern, si s’informa sobre com es gestionen els recursos col·lectius i els recursos econòmics o si s’ofereixen eines per a la participació ciutadana, entre altres.
El Segell Infoparticipa s’atorga als ajuntaments que obtenen més indicadors positius en funció de la seva població: en el cas de les localitats amb més de 50.000 habitants, s’exigeix un 95% d’indicadors positius i, en el cas dels municipis amb menys de 1.000 habitants, s’atorga a partir del 75% d’indicadors positius. Entre els 116 consistoris guardonats amb el Segell Infoparticipa d’enguany, n’hi ha 17 que han obtingut el 100% d’indicadors positius, entre els quals hi ha Manresa, que assoleix els màxims nivells de transparència per desè any consecutiu.
Els resultats dels ajuntaments en matèria de transparència es poden consultar en el Mapa Infoparticipa. L’eina va ser impulsada el 2012 pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural (LPCCP) de la UAB per a fomentar la transparència i la qualitat de la informació de les administracions locals. El 2013, el LPCCP va plantejar l’atorgament del Segell Infoparticipa i, per a tal fi, es va crear el Consell Certificador, encarregat de contrastar les avaluacions de l’equip, i que està integrat per membres de l’Associació Catalana i de la Federació de Municipis, de l’Oficina Antifrau, del Col·legi de Periodistes, de l’Associació de Comunicació Pública i del món acadèmic. El 2020, el LPCCP es va fusionar amb el grup de recer ca Publiràdio per formar el nou grup Comunicació Sonora, Estratègica i Transparència (ComSET), responsable actual del Mapa Infoparticipa.