Des de fa temps la institució fa una aposta decidida a favor d’un model de gestió que promou la sostenibilitat ambiental i afavoreix un entorn saludable per a les persones. La introducció d’energies renovables, l’aplicació de diferents mesures per aconseguir reduir el consum energètic i la petjada mediambiental, així com la creació d’una comissió multidisciplinària de professionals que treballa temes de sostenibilitat, són algunes de les últimes accions que s’han portat a terme.
Cal tenir en compte que els hospitals són equipaments amb un elevat impacte ambiental pel tipus d’activitat que porten a terme. Davant d’aquesta realitat, des d’Althaia es busquen constantment noves solucions per assolir més eficiència i sostenibilitat d’acord amb el Pla Estratègic Talaia 2021-25 i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) impulsats per l’Agenda 2030 de l’Organització de Nacions Unides. De fet, Althaia s’ha adherit al Pacte Mundial, la major iniciativa internacional de sostenibilitat corporativa i que té el mandat de Nacions Unides d’impulsar l’Agenda 2030 i la promoció dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. L’adhesió al Pacte Mundial i l'alineament amb els ODS han de facilitar a Althaia un marc de referència per seguir avançant en el seu compromís amb la societat i amb l’entorn.
Per aconseguir reduir l’impacte ambiental de l’activitat, la institució treballa en diferents línies, com són la gestió dels residus, la reducció del consum energètic, la introducció d’energies renovables, la mobilitat, l’optimització de recursos i de processos, així com evitar el malbaratament i sobreús innecessari dels recursos. A la vegada, s’aposta pel treball en xarxa, la promoció de la salut i la conscienciació d’usuaris i professionals sobre la importància de fer un ús racional dels recursos.
Algunes dades
El consum d’aigua als centres de la Fundació Althaia va ser el 2023 un 4% inferior respecte a l’any anterior. En concret, es van deixar de consumir 3.792.000 de litres d’aigua, equivalent a la capacitat de dues piscines olímpiques. Aquest estalvi és fruit de les mesures preses i de la implicació dels professionals. La implementació d’un sistema d’aprofitament de l’aigua residual dels processos d’osmosis a diàlisi per a les cisternes dels lavabos, així com la instal·lació de cisternes amb doble capacitat de descàrrega als inodors i d’airejadors en les aixetes que disminueixen el cabal d’aigua són algunes de les accions que s’han portat a terme. A més, davant de la greu situació de sequera, es van portar a terme diferents campanyes de conscienciació a professionals i usuaris.
La reducció del consum d’aigua és una dada molt positiva sobretot tenint en compte el context d’augment d’activitat a la institució i el moment actual de sequera. En aquest sentit, també destaca la disminució d’un 2% del consum de gas natural l’any 2023 respecte el 2022, i d’un 1,3% d’electricitat en el mateix període. L’any 2021, Althaia va instal·lar plaques solars fotovoltaiques a l’Hospital Sant Joan de Déu, el Centre de Salut Mental (CSAM) i la Clínica Sant Josep. Des d’aleshores, les tres instal·lacions generen energia elèctrica d’origen cent per cent renovable que s’utilitza per a l’autoconsum, que a més de reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle contribueix a disminuir la dependència energètica. En el decurs del 2023, entre les tres instal·lacions es van generar més de 360.000 kWh de potència, equivalent al consum elèctric de tres mesos de la Clínica Sant Josep.
Pel que fa a la gestió dels residus, durant el 2021 es va avançar en la implementació de la recollida selectiva a tots els edificis. Es van col·locar illes de reciclatge de plàstic, rebuig i paper als vestíbuls i a les sales d’espera dels usuaris i es va iniciar la recollida selectiva d’envasos de plàstic a les unitats d’hospitalització i als serveis. Totes aquestes accions han repercutit positivament en les dades. Destaca l’increment del 36% de la recollida selectiva de plàstic l’any 2023 respecte el 2019 arran de les mesures implementades. Quant a la recollida selectiva de fracció orgànica, l’any 2023 es va reduir un 3% respecte a l’any anterior. Respecte al 2019, la disminució va ser del 13%. Tot això fa que Althaia pugui reduir la petjada ambiental, dada que mesura l’impacte de l’activitat de la institució en el medi ambient. L’any 2023, l’organització va emetre un 22% menys d’emissions de diòxid de carboni respecte el 2018.