Escolta Jove, un programa de la Diputació de Barcelona que ofereix al col·lectiu referents professionals que els poden acompanyar en situacions personals i al mateix temps abordar els reptes que se’ls presenten, com la construcció de la identitat o la generació d’un projecte vital, ha atès des de la seva posada en marxa el 2022 un total de 101.396 persones joves.
La figura de l’Escolta Jove treballa des dels espais quotidians dels i les joves (equipaments juvenils, xarxes socials, entorn obert, etc.) facilitant-los les eines i recursos necessaris per afrontar les situacions que se’ls vagin presentant. A més, fan de connectors de les persones joves amb els diferents recursos del territori. Des de 2022, la Diputació de Barcelona hi ha destinat més 11,5 milions d’euros. Per a aquest any 2024 la inversió prevista és de 5,424.000 euros.
Fins al moment, s’han vinculat 260 professionals al projecte i s’han portat a terme 15.629 accions de diferent tipologia: acompanyament individualitzat en processos vitals, acompanyament emocional, tallers grupals, xerrades, assessories, orientacions, activitats d’oci, programació d’oci nocturn alternatiu o intervencions a centres d’educació secundària. A través d’aquestes accions s’han ates un total de 101.396 persones joves.
Les principals problemàtiques ateses vinculades als aspectes relacionals han estat els conflictes entre iguals i/o amb les persones referents, espais de convivència, manca de vincles segurs i gestió emocional per situacions familiars. En quant a les qüestions vinculades amb la construcció de la identitat, pressa de decisions o aspectes socials i educatius, les principals preocupacions ateses han estat relacionades amb petits malestars, desorientació vital, autoestima i desenvolupament personal, inseguretats físiques, autoexigència personal i/o acadèmica, diversitat sexual i de gènere i context sociocultural. L’objectiu del programa és donar respostes ajustades a les necessitats, la diversitat i la complexitat que acompanya aquest cicle de la vida.