Divendres 29 de març de 2024
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Ercros presenta l’ERO i confirma el tancament de la planta de Cardona
Hi ha 132 treballadors afectats entre la fàbrica bagenca i les de Vila-seca i Flix; de la plantilla de Cardona, amb 34 treballadors, n'hi ha 28 pendents de recol·locar; sis ja han demanat la jubilació
Imatge del runam de la Terrera Vella de Cardona, el que s’està explotant actualment; pel que fa a l’altre runam, la Terrera Nova, només queda restaurar-lo. Foto: C. Oliveras

CARDONA / Noemí Badrenas  
30/10/2017 18:26
Manresa celebrarà una jornada sobre la reintroducció de la natura als patis de les escoles
L’obra ‘Golfes’, tornarà a la sala petita del Kursaal en doble funció el dijous de la Festa Major
ERC Bages escull Ferran Estruch com a candidat a les eleccions del 12 maig
Primera reunió organitzativa de l’obra ‘La Santa Espina’ de Guimerà
Ercros ha presentat aquest dilluns l’Expedient de Regulació d’Ocupació (ERO) que afecta les plantes de Cardona, Vila-seca 1 i Flix. Tal i com ja va avançar aquest diari en exclusiva el passat 13 d’octubre, l’empresa ha confirmat que tancarà totalment la planta del Bages, on treballen 34 persones –més dues de manera temporal i altres de forma indirecta–, i una part important de les altres fàbriques. Així, l’ERO afecta un total de 132 treballadors de les tres plantes, perquè n’hi ha 145 que han presentat la sol·licitud de jubilació (parcial o completa). D’aquests, 48 treballen al complex de Tarragona i 50 a Flix.

Precisament, aquest és un dels arguments utilitzats per Ercros per assegurar que “es podran recol·locar tots els treballadors perquè el nombre de persones que s’han acollit a la proposta de jubilació parcial voluntària (145) és molt superior al nombre d’acomiadaments de l’expedient (132)”. En el cas de Cardona, quedaran 28 treballadors pendents de recol·locar, perquè els altres sis ja han demanat la jubilació. D'aquests, però, n'hi ha tres que podrien sol·licitar també una jubilació parcial. Malgrat això, l’opció que l’empresa ha posat sobre la taula implicaria el trasllat de la plantilla actual a altres plantes que té l’empresa a l’estat espanyol, com són Sabiñánigo i Aranjuez, o a Catalunya, entre les que hi ha Tarragona, Vila-seca 2 i Cerdanyola.

José Antonio Valverde, delegat sindical de personal de la planta de Cardona, ha explicat que, després de la presentació de la documentació per part d’Ercros, ara s’obre un mes de negociacions entre empresa i treballadors. “Cada dilluns ens reunirem, fins a final de mes, per trobar la millor solució per als treballadors. No sabem el salari ni les condicions de marxar a altres plantes, i no tots estem disposats a anar tan lluny. Tampoc ho vol l’Ajuntament de Cardona, que sap que si això passa marxaran per obligació més de vint famílies del poble”, ha detallat Valverde.

El tancament de les plantes s’hauria de produir abans de l’11 de desembre, que és la data límit que Europa va posar per deixar de produir clor amb les anomenades cel·les de mercuri, una tecnologia que es fa servir a Vila-seca 1 i a Flix, on Cardona hi porta la sal que recicla de les escombreres, i que s’hauria de substituir segons la normativa per cel·les de membrana, menys contaminants. A més, com ja han explicat en reiterades ocasions l’alcalde de Cardona, Ferran Estruch, i treballadors, a Ercros li surt ara més a compte comprar la nova sal vacuum que fabrica Iberpotash que continuar tractant la que hi ha al runam cardoní.

Des que la notícia va saltar el 22 de juny del 2016 –aquest diari en va donar l’exclusiva–, els treballadors, el poble i l’Ajuntament han fet mobilitzacions per exigir la continuïtat d’Ercros i la restauració de la vall salina. Arribats a aquest punt, però, no se’n preveuen més.

4,5 tones de residu sense retirar
La idea d’Ercros és deixar només una persona en plantilla a Cardona, que s’encarregaria de supervisar la restauració que s’està fent on abans hi havia un dels dos runams que tenia la vila. Es tracta de l’anomenada Terrera Nova. En aquest indret, Ercros ja va retirar els residus salins i ara només queda realitzar la restauració per tornar a deixar l’espai tal com era abans que s’hi comencés a abocar. El problema, doncs, serà l’altre runam –la Terrera Vella–, que és el que Ercros estava explotant actualment –hi ha acumulades 4,5 tones de residu–. La companyia ja ha presentat el seu pla de restauració, que seria de mínims i que es limitaria a fer un perímetre al runam i unes obres per a la correcta recollida d’aigües. En cap cas es parla de retirar-lo. L’alcalde ja va dir que presentaran al·legacions: “No hi estem d’acord; no solucionen el problema laboral i ens deixen també el problema mediambiental”.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: CONFLICTE ERCROS CARDONA  MEDI AMBIENT  ECONOMIA 
També et pot interessar:
ECONOMIA
Els programadors del demà se submergeixen a les 'piscines' del 42 Barcelona
ECONOMIA
L'economia del país més feliç del món
BAGES
L’economia del Bages va caure més que la de Catalunya per la crisi de la Covid-19

ECONOMIA
La millora del medi ambient a escala mundial podria estar més a prop
ACTUALITAT
Màrqueting de la Destinació Barcelona enfoca l’activitat cap a l’economia del visitant
ECONOMIA
En què consisteix la doble garantia hipotecària
Anella verda al voltant de Manresa
ERC Bages escull Ferran Estruch com a candidat a les eleccions del 12 maig
Quins són els orígens i les característiques pròpies del Manga
Què fer si els teus empleats no compleixen els terminis
Primera reunió organitzativa de l’obra ‘La Santa Espina’ de Guimerà
Manresa celebrarà una jornada sobre la reintroducció de la natura als patis de les escoles
L’obra ‘Golfes’, tornarà a la sala petita del Kursaal en doble funció el dijous de la Festa Major
El PSC de Cardona posa en valor la política útil en l'oposició en una assemblea oberta


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]