Divendres 29 de març de 2024
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Althaia participa en un programa pilot per detectar pacients infectats per VIH
Es calcula que calen entre 6 i 8 visites entre que es presenten factors de risc i es diagnostica el VIH.
Althaia participa en un programa pilot per detectar pacients infectats per VIH.

SANITAT / Redaccio/ Sergi Vazquez  
18/07/2021 20:37
L'exposició 'Embarassos, maternatge i masculinitat' arriba a Manresa
Afectacions a la mobilitat viària a Manresa per la processó de Divendres Sant
Laura Vilagrà repeteix com a número 2 de la llista d'ERC
Las Vegas acull una exposició de Josep M. Massegú
La Fundació Althaia participa des d’aquesta setmana en un programa pilot per detectar pacients infectats per VIH al Servei d’Urgències. Es tracta d’un projecte impulsat per la Societat Catalana de Medicina d’Urgències i Emergències (SoCMUE) en el qual participen 10 hospitals catalans i que té per objectiu reduir l’infradiagnòstic i el diagnòstic tardà d’aquesta malaltia. Segons un estudi fet a Althaia entre els anys 2013 i 2018, calen entre 6 i 8 visites entre que es presenten factors de risc i que es diagnostica el VIH i en un 44% dels casos es produeix un diagnòstic tardà. Això fa que l’inici del tractament es retardi i que, mentre la persona no sap que es portadora del virus, pugui continuar propagant-lo.

Aquest programa, que porta per nom ‘Urgències VIHGILA’, pretén millorar la formació dels metges i infermeres d'urgències respecte a aquest problema, incrementar la sensibilitat cap a la detecció de nous diagnòstics i fomentar la participació activa dels serveis d’urgències en el diagnòstic de la infecció per VIH.

Per això, es recomana que des d’urgències es demani una serologia de VIH si existeixen certes sospites com una infecció de transmissió sexual, profilaxi post-exposició o síndrome mononucleòsica, entre altres factors. El projecte implica tant el propi servei d’Urgències com els de Medicina Interna i Laboratori, amb un paper molt destacat de l’equip d’infermeria. Així, en cas que es detecti algun cas positiu es deriva la persona a la infermera gestora de casos de la Unitat de Malalties Infeccioses d’Althaia per tal que pugui iniciar el tractament i fer el seguiment assistencial. 

El nou programa es desenvoluparà durant 12 mesos en 10 hospitals catalans que actualitzaran setmanalment les dades de les serologies realitzades a urgències i el seu resultat, així com el motiu de consulta dels pacients que motiven la sol·licitud d'aquestes serologies. L’objectiu és analitzar si el programa s’està implementant correctament i veure si els pacients estan d’acord en realitzar-se la prova que determini si hi ha o no infecció.

Importància del diagnòstic precoç

El diagnòstic precoç de VIH permet accedir abans al tractament i, per tant, gaudir d’una millor qualitat de vida, al mateix temps que es redueix de forma significativa la possibilitat de transmetre el virus a altres persones. Cal tenir en compte que el tractament permet que la càrrega viral detectable en sang sigui inapreciable i, segons demostres els estudis, en aquest estadi no es pot encomanar. Per tant, si s’aconsegueix tenir el màxim de pacients diagnosticats, tractats i amb càrregues virals indetectables es podrà aconseguir frenar la transmissió del virus.

A l’Estat espanyol, gairebé 150.000 persones viuen amb el VIH i cada anys es diagnostiquen al voltant de 4.000 casos nous. Però a més, es calcula que al voltant de 20.000 persones estan infectades i no ho saben, el que representa una font de transmissió de la malaltia.

La falta de diagnòstic suposa perdre oportunitats terapèutiques i qualitat de vida. Segons l’estudi fet a Althaia, en un 44% dels casos aquest diagnòstic és tardà, malgrat que tots els pacients diagnosticats durant els 5 anys investigats tenien al seu historial clínic un factor de risc o un indicador clínic d'una possible infecció per VIH abans que es diagnostiqués de forma definitiva. Aquest retard en el diagnòstic augmenta la transmissió del virus, la morbimortalitat i la despesa sanitària.

Punt a Manresa per fer les proves del VIH

Des del setembre passat Manresa disposa d’un punt on es fan proves gratuïtes de VIH de manera anònima i confidencial. Es tracta d’un servei de l’Ajuntament de Manresa, gestionat per l’ONG Actuavallès, que s’ofereix cada dimarts de 15.30 a 18.30 hores a l’Edifici Infants (Ctra. De Vic, 16). En cas que es detecti un positiu, també es deriva a la Unitat de Malalties Infeccioses d’Althaia.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: VIH   ALTHAIA  
També et pot interessar:
SANITAT
Texpol i Althaia col·laboraran per impulsar la innovació i el desenvolupament de nous productes
SANITAT
En 5 anys, la xifra de nous projectes de recerca a Althaia augmenta un 62%
SANITAT
Althaia continua potenciant l’oferta per a residents, que aquest 2024 és de 25 places

ACTUALITAT
Els millors cuiners de Catalunya i un grup de psicòlogues fan un llibre
SANITAT
Althaia recupera la jornada de portes obertes presencial per donar a conèixer la institució
ACTUALITAT
Althaia se suma a la commemoració del Dia Internacional de les Dones
Montserrat vist des de Sant Joan de Vilatorrada
Laura Vilagrà repeteix com a número 2 de la llista d'ERC
L'exposició 'Embarassos, maternatge i masculinitat' arriba a Manresa
Afectacions a la mobilitat viària a Manresa per la processó de Divendres Sant
Las Vegas acull una exposició de Josep M. Massegú
Continuen les trobades de tallers del 2024, aquest cop al Bages
“I tu? Què has fet per la victòria?”
Sallent celebra una nova edició del Mes de la Cultura amb un ampli ventall d’activitats


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]