Josep Joan Roda, conseller comarcal dels Comuns i regidor de Navarcles -on també es presentarà la moció- explica que la moció que han presentat al Consell Comarcal del Bages, busca “equiparar les condicions dels estudiants de la postobligatòria als de l’educació infantil primària i l'ESO obligatòria que, per llei, és gratuïta”. Per Roda, “les administracions públiques han d’actuar per reduir les desigualtats i fomentar que els joves no abandonin els estudis” i rebla “garantir la mobilitat és un factor clau en aquest accés a la formació, especialment en territoris com el nostre on tenim municipis petits o en entorns rurals on l’oferta educativa és limitada i obliga els i les estudiants a desplaçar-se per continuar la seva formació”.
Roda, situa que tenim, per una banda, que els estudiants s’han de desplaçar per cursar els estudis i que no hi ha circuïts de transport i, de l’altra, que els costos que recauen sobre l’alumnat i les famílies, la qual cosa fa que augmenti el risc d’abandonament i, per tant, limiti les seves oportunitats laborals i rebla “això ens passa a Navarcles, però també a molts altres municipis del Bages i genera una desigualtat territorial evident”. Així, el que proposa la moció, és el desplegament efectiu de la resolució aprovada al Parlament el passat 28 de febrer, sobre transport escolar, on ja s'esmentava el dèficit de finançament en el transport dels estudis postobligatoris, però només s’hi concretaven mesures per estudis obligatoris (primària i ESO). Aquesta moció demana les mesures que caldria dur a terme en referència als estudis postobligatoris de batxillerat i els cicles formatius de grau mitjà i superior. Els cinc punts de la moció: PRIMER. Declarar la necessitat urgent de garantir l’accés efectiu al transport escolar per a l’alumnat d’educació postobligatòria com un element clau per assegurar la igualtat d’oportunitats i reduir l’abandonament escolar. SEGON.
Sol·licitar a la Generalitat de Catalunya que habiliti una línia de finançament específica per al transport escolar de l’alumnat d’educació postobligatòria, en el marc de les polítiques d’equitat educativa i impuls de la formació professional. TERCER. Instar el Consell Comarcal del Bages, un cop disposi del finançament corresponent, a establir un servei de transport per a l’alumnat de batxillerat i cicles formatius, amb rutes adaptades a la demanda real. Aquest servei haurà de garantir l’accés als centres educatius de referència i evitar situacions de discriminació territorial. QUART. Explorar possibles fórmules de transport a demanda per als municipis on les rutes fixes no siguin viables, a fi de garantir la cobertura del servei a tot el territori. CINQUÈ. Traslladar els presents acords al Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, a la Diputació de Barcelona i als grups polítics del Parlament de Catalunya.