El Servei recorda que en cas de problemes o desavinences, els clients sempre podem demanar el full oficial de reclamació a l’establiment. Si no hem obtingut resposta en el termini de 30 dies o la resposta no ens ha estat satisfactòria, podem contactar amb el servei públic de consum del nostre ajuntament (per a més informació, podem consultar l’apartat de reclamacions i el cercador de serveis públics de consum a diba.cat).
El Servei de Suport a les Polítiques de Consum comparteix alguns consells i aclareix dubtes que poden sorgir a l’hora de sortir a fer un àpat o prendre alguna beguda en un restaurant o una terrassa: La carta: Els preus de menjar i begudes ha de ser el total, sense conceptes com “IVA no inclòs” o “preu segons mercat” i la informació s’ha de presentar per escrit, en paper o pissarres. Mai només en un QR (no tothom té telèfon intel·ligent ni ha de portar telèfon a sobre). La informació ha de figurar, com a mínim, en català i s’ha d’especificar clarament la presència d’aliments que poden provocar al·lèrgies o intoleràncies.
El tiquet: L’establiment no pot cobrar per productes no sol·licitats, com el pa. Tampoc els ha de descomptar quan el client demana un menú tancat i no consumeix, per exemple, postres. Ens poden cobrar un preu diferent per seure a la terrassa en comptes de la barra, però cal que s’indiqui de manera clara i visible el preu per a cada cas. També ha d’estar especificada la quantitat mínima acceptada per a pagaments amb targeta. El pagament en efectiu fins a 1.000 euros, sempre ha de ser acceptat.
El servei: Els establiments de restauració són locals públics i el seu accés és lliure. Tot i això, el titular del local pot exercir el dret d’admissió, sempre per motius objectius, justificats i no discriminatoris. També pot limitar el temps d’estada o imposar una despesa mínima, sempre que hagi informat abans de la reserva o de la consumició, i pot prohibir o limitar el consum de menjars o begudes diferents de les comercialitzades al local.