Diumenge 23 de novembre de 2025
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

El ponx d'ou: la beguda estrella de Nadal als Estats Units
Quan arriben les festes de Nadal, moltes llars nord-americanes comparteixen una mateixa tradició gastronòmica: brindar amb un got de egg nog, el famós ponx d'ou.
El ponx d'ou: la beguda estrella de Nadal als Estats Units.

LES PROPOSTES D'OCI / Eva Remolina / AMIC  
22/11/2025 08:46
El BAXI Manresa perd a la pista de l'Unicaja
El Consell Comarcal impulsa la campanya del 25N “Hi ha cops que no deixen blaus. Obrim els ulls!”
Primera victoria de la temporada del Covisa Manresa al Pujolet
El Bages es posiciona al sector del turisme de reunions internacional
Cremós, dolç i aromàtic, aquest beuratge s'ha convertit en un símbol de les celebracions hivernals als Estats Units, però el seu origen és molt més antic i europeu del que podria semblar. El ponx d'ou té les seves arrels a Anglaterra, al segle XVII. Allà es preparava una beguda anomenada posset, feta amb llet calenta, ous i vi o cervesa, a la qual s'afegien espècies com la nou moscada. Aquesta combinació, força luxosa per l'època, era pròpia de les classes altes, ja que ous, sucre i espècies eren productes cars.

Amb el temps, la recepta va viatjar cap a les colònies britàniques d'Amèrica del Nord. Allà, el vi i la cervesa van ser substituïts pel rom caribeny, molt més assequible i fàcil d'obtenir. Aquesta adaptació va donar lloc a la beguda que avui coneixem com a egg nog, nom que probablement prové de la paraula "noggin", que designava un petit got de fusta utilitzat per servir licors.

El egg nog es prepara tradicionalment amb ous batuts, llet o nata, sucre i una mica d'alcohol —habitualment rom, bourbon o brandi—, tot plegat aromatitzat amb espècies com la canyella o la nou moscada. Tot i que n'existeixen versions sense alcohol, la versió clàssica és reconeguda pel seu sabor ric i per la calidesa que aporta en ple hivern.

Als Estats Units, el ponx d'ou es comença a consumir a finals de novembre, coincidint amb el Dia d'Acció de Gràcies, i es manté com a tradició fins a Cap d'Any. A moltes llars es prepara de manera casolana, però també és molt comú trobar-lo ja embotellat als supermercats durant la temporada nadalenca.

Per als americans, el ponx d'ou no és només una beguda, sinó un ritual familiar i festiu. És el que acompanya les trobades, els brindis i les cançons de Nadal. A més, ha esdevingut un element habitual a la cultura popular, apareixent en pel·lícules, sèries i anuncis que evoquen l'esperit nadalenc.



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: PONX D'OU   NADAL 2025-26 
També et pot interessar:
SOLSONÈS
La Fira del Tió de Solsona presenta un volum rècord de parades d’artesania
SOLSONÈS
Solsona organitza el primer Torneig de futbol 7 de Nadal per a infants
BAGES
El mercat de Nadal de Castellbell i el Vilar torna el 30 de novembre amb una oferta que creix

ACTUALITAT
Viladordis prepara la segona Fira de Nadal
ACTUALITAT
Consells per crear un centre de taula floral perfecte per Nadal
LA FOTO DEL DIA
Un arbre de Nadal a la Plaça Neus Català de Manresa
L'AQuAS presenta noves eines per identificar bones pràctiques en salut
El Poble Vell de Súria és una joia medieval
Guia de Protecció Civil per als centres educatius amb pautes d'actuació
La Fira del Tió de Solsona presenta un volum rècord de parades d’artesania
El BAXI Manresa perd a la pista de l'Unicaja
El Consell Comarcal impulsa la campanya del 25N “Hi ha cops que no deixen blaus. Obrim els ulls!”
Sant Fruitós de Bages celebra la tercera Jornada Empresarial
El Bages es posiciona al sector del turisme de reunions internacional


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]