 |
|
 |
L’Alternativa del 2022 complirà 31 edicions i serà la primera edició sense restriccions des del 2019. La programació s’ha dividit en dos espais: La Terrasseta, a la plaça de la Música i la ja habitual, plaça Puigmercadal, amb un cartell complet que s‘ha volgut apostar clarament perquè fos feminizat i en català. L’edició d’enguany de la FMA girarà entorn un fet històric que va tenir lloc a Manresa al segle XVII: l’avalot de les Faves, una revolta que va enfrontar la majoria dels camperols de Manresa contra els eclesiàstics i l’alta classe de la ciutat del moment, arran d'un abús en els impostos dels camperols.
Una novetat que destaca en l’edició d’enguany son les dues barraques per la Terrasseta, que han estat aconseguides gràcies a les mecenes que vau participar en el Verkami l’any passat. També, un fet a destacar de l’edició d’enguany és que en la nostra carta de begudes s’hi afegeix una cervesa artesanal pròpia de l’Alternativa, que ha estat preparada per la Pirata i la Guineu i que portarà per nom “La Fadulla”, en honor a l’activista manresana que va ser executada durant l’Avalot de les Faves.
La Festa Major Alternativa a Manresa, un projecte nascut fa 31 anys i autogestionat, va sorgir de la necessitat d’omplir la ciutat manresana de vida durant els mesos d’estiu davant el fet que l’Ajuntament no oferia contingut festiu durant la Festa Major, amb l’objectiu principal de mantenir la gent a la seva ciutat i d’impulsar un projecte nou i diferent (i poder afrontar amb solidaritat les represàlies a col·lectius dels moviments populars de la ciutat) .
L’Alternativa – el projecte que neix d’aquesta festa major d’estiu i que ara és una alternativa a tot el model cultural i d’oci de la ciutat de Manresa durant tot l’any – ha presentat la programació oficial de l’esperada festa major d’aquest 2022, amb un eix temàtic que preten recordar l’avalot de les Faves que va tenir lloc a casa nostra al 1688, una revolta per algunes desconeguda que va ser encapçalada per La Fadulla, una dona de la que manca molta informació històrica i que podria haver estat la primera revolucionària del nostre territori. El resultat de les revoltes va ser l’execució de vàries revoltades, entre les quals la que destaca la figura de la Fadulla, una de les primeres activistes dones - documentades -, que ha servit de referent per a moltes i ha esdevingut una insígnia en les lluites populars. Sota el lema “Mantenim viu l’esperit de les lluites populars”, volem recuperar aquest esperit de lluita entre les classes socials del moment, reivindicant un fet que fa 4 segles va enfrontar les dues classes socials predominants a la ciutat. Una altra novetat en aquest aspecte és que, ens fa en línia amb la generació i promoció de la cultura popular vinculada a la història dels Favets i els Tremendos de l’Avalot de les Faves, aquesta edició començarà a haver-hi un nou acte de la Festa Major Alternativa: una cercavila. La ballada participativa del “Ball de Revolta”.
Pel que fa a programació, un any més s’ha apostat per un conjunt d’actes complets que posin en valor la cultura, la transformació social, la sostenibilitat, el teixir comunitat, la interseccionalitat, la defensa de la llengua i la cultura catalanes, el benestar i les cures. Una aposta clara per seguir fent créixer el que és un referent cultural a la ciutat, comarca i arreu dels Països Catalans.
Com ja s’ha mencionat, hi ha hagut una clara aposta per part de l’assemblea de l’Alternativa perquè el cartell fos feminitzat i en català, una aposta que suposa un repte, però que creiem més que necessària. Revisant cartells de la majoria de festivals de l’estat, la presència de dones sobre els escenaris és mínima i, en el cas de formar part de la banda, solen tenir un paper secundari. A més, malauradament, no existeixen gaires grups de primera línia on les dones tinguin un paper fonamental i, a més, la llengua en què cantin sigui el català, de manera que i aquesta aposta política ens podria arribar a deixar amb construir un cartell no tan menys atractiu que el com altres edicions. Tot i això, s’ha fet una gran feina de recerca en la que s’ha aconseguit trobar grups feminitzats i en català, on la majoria de components són dones o persones del col·lectiu LGTBIQ i la llengua predominant no és el castellà.
Per altra banda, enguany s’ha apostat per mantenir l'activitat en les dues places mencionades, la Plaça de la Música i la Plaça Puigmercadal, així, es durà a terme un Cercavila el dijous 25 d’agost, coincidint amb el tancament de la primera i l’obertura de la programació a la segona.
Durant els deu dies d’FMA passaran per l’escenari grups i companyies d’estils molt variat. De la programació de la Terrasseta de L’Alternativa, que arrencarà el dissabte 20 d’agost, destaquem el concurs de sucs i batuts -que va ser un èxit en les edicions anteriors-, un taller de castells, un espectacle de pallasses, els monòlegs i -per fi- una llarga vetllada de karaoke després de la batalla i el sopar de colles, que enguany serà de grans èxits musicals en català. A partir del dijous 25 d’agost, gaudirem de la programació de la plaça Puigmercadal, de la qual remarquem la recuperació de la crema de la falla, amb un preludi de les bastoneres Van del Pal, i, d’entre els grups de música confirmats, destaquem la presència de grups locals com Iris Deco, Run Out The Closet, Dog Teeth o Lupita, així com la dels grups Alérgicas al polen, Jazzwoman i Ven’nus, i encara ens reservem una petita sorpresa més que serà desvetllada durant els propers dies. |