Dissabte 05 de octubre de 2024
PORTADA MANRESA BAGES CATALUNYA CENTRAL ESPORTS CULTURA TENDÈNCIES
ST. JOAN ST. VICENÇ ST. FRUITÓS SANTPEDOR SALLENT NAVÀS SÚRIA NAVARCLES CARDONA MOIÀ
 
ÉS NOTÍCIA:

Descobreix la xicoira, Cichorium intybus
Descobreix la xicoira (Cichorium intybus), una planta que no només embelleix els marges de la Séquia amb les flors de color blau cel, sinó que també amaga una sorpresa deliciosa a les arrels.
Descobreix la xicoira, Cichorium intybus.

MEDI AMBIENT / Redacció/Sergi Vàzquez   
18/08/2024 14:08
La c-16 tindrà nous descomptes a partir del 4 de novembre
L'Ajuntament de Manresa farà un tractament herbicida al cementiri
El Kursaal oferirà durant 24 h, una promoció especial de tardor
Sant Fruitós de Bages celebra les Jornades Europees de Patrimoni
La xicoira (Cichorium intybus) és una herba perenne de la família compostes que creix sobretot a les vores de camins i carreteres, i també als camps abandonats i altres indrets de sòls alterats més o menys humits. Són molt típiques les seves tiges, de fins a 1 metre d’alçada, en ziga-zaga poc marcada rematades als angles per capítols de flors blaves, totes ligulades. Aquests capítols poden ser sèssils o pedunculats. Mesuren entre 2 i 4 cm de diàmetre. Els capítols s’obren al matí, es tanquen al migdia a l’estiu o a la tarda si és ja tardor, i ja no es tornen a obrir més. Duren tan sols unes hores, però van naixent des del juny fins a l’octubre o el novembre.

La seva profusa naixença al mes de juliol, en plena canícula estival quan la gran majoria d’herbes són seques i al costat d’on passa la gent, els fa especialment destacats. Les fulles basals estan disposades en roseta i són irregularment pinnatipartides, variables, amb les divisions dirigides cap a la base (runcinades), mentre que les de les tiges són més petites, menys dividides i abracen la tija en el punt d’inserció (amplexicaules). Aquestes fulles, quan són tendres, són comestibles en amanides, tot i que una mica amargues. Les fulles, les flors i les arrels de la xicoira, tant fresques com seques, s’utilitzen també per fer infusions, igualment amargues, de propietats aperitives i digestives. Existeix una varietat cultivada de xicoira que és biennal i que té l’arrel molt desenvolupada. L’escorça d’aquesta arrel torrada s’havia utilitzat com a succedani d’un bon cafè. La xicoira és una espècie parenta molt propera de l’escarola cultivada (Cichorium endivia ssp. endivia).



 
Escriu la teva opinió
Nom:
Opinió:
Escriu el resultat de 3+2 (en xifra):

Arxivat a: PARC DE LA SÉQUIA   XICOIRA 
També et pot interessar:
LES PROPOSTES D'OCI
Can Font de la Serra és d’origen medieval
LES PROPOSTES D'OCI
Què hi ha darrere aquestes espines?
LES PROPOSTES D'OCI
Descobreix la zona agrícola del regadiu de Viladordis

ACTUALITAT
Signatura del conveni Cultura Inclusiva amb Casmacs
SANITAT
Althaia i el Parc de la Séquia impulsen un estudi per conèixer les seqüeles de la Covid-19
MEDI AMBIENT
L’Aigua, un regal extraordinari
Els joves també fan esport
Partit entre el CE Puig-Reig i la UE Sabadellenca, aquest diumenge en directe a Esport Central
La c-16 tindrà nous descomptes a partir del 4 de novembre
L'Ajuntament de Manresa farà un tractament herbicida al cementiri
El Kursaal oferirà durant 24 h, una promoció especial de tardor
Les Unitats Mòbils d’Informació al Consumidor visitaran 103 municipis barcelonins a l'octubre
Sant Fruitós de Bages celebra les Jornades Europees de Patrimoni
Qui hi ha darrera de les marques blanques


 
redaccio@manresadiari.cat | Qui som| Avís Legal | Pompeu Fabra, 7-13, 08240-Manresa | Tel.: 93 872 53 53
Manresadiari.cat és un producte de:

Altres mitjans del grup:
   
 
[Web creada per Duma Interactiva ]